DE OPBEURBALIE DOOR DAKLOZEN

Dipje of een gebroken hart, verdriet om een weggelopen poes, irritatie over een gecrashte computer? Van 5 t/m 9 juni kon je vrienden met klein leed trakteren op een online opbeurend gesprek met daklozen. Op de site van de Opbeurbalie was de Opbeurbon te koop voor 3 euro. Deze gaf recht op een Skypegesprek van tien minuten. Dit idee van Wonder werd opgepakt door het daklozenpastoraat van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

OUD NIEUWS

Aangezien de nieuwe plannen nog in de maak zijn, presenteren we hier vooral veel OUD nieuws. Hieronder kun je lezen over enkele van onze acties in de periode 2009 - 2012. Enige hoogtepunten uit een verder verleden zijn te vinden bij Acties.

STOEREVROUWEN

Per 1 januari 2013 heeft ons succesvolle initiatief StoereVrouwen de kraamkamer verlaten en is een zelfstandige stichting geworden. We kijken met trots terug op de stoere en sexy acties die de dames met roze baret op hun naam hebben geschreven. En we verheugen ons op alle wapenfeiten die nog zullen volgen.

 

OMGEKEERD SHOPPEN IN HONGKONG

Ruim zestig jongelui in Hongkong hebben hun bezittingen in de schappen gelegd in een van de vele malls die de stad rijk is. Onder leiding van Elena Simons (creatief leider van Wonder) voerden de idealistische jongeren deze 'Reverse Consumption Movement' uit. De spullen, zoals een t-shirt, boek of basketbal, waren voorzien van prijskaartjes met als prijs 0 Hongkong dollar en de uitnodiging om het artikel mee naar huis te nemen.

 

KUSSENGEVECHT IN ZIEKENHUIS

Op 11 januari vierden de medewerkers van het Venlose ziekenhuis VieCuri het nieuwe jaar op een wel heel bijzondere manier. De 'drievoudig wereldkampioen Shindai kussenvechten' gaf 150 personeelsleden een instructie, waarna de strijd losbarstte en veren in het rond vlogen. Het kussengevecht helpt je om moeilijke momenten met elkaar op te lossen, en leuke momenten wonderlijk te vieren. Het jaar is zo op een energieke manier ingeluid!

 

GIVOLUTION

Voor onze partner Ben & Jerry's dacht Wonder mee over the Givolution: de campagne die je op revolutionaire manieren laat genieten van het geven. Zo is er een op afstand bestuurbare 'geefrobot' waarmee je vanaf de computer een ijsje kunt uitdelen. En natuurlijk de eerste Give-it-forward website. Daar kun je zomaar iets krijgen van iemand, door zelf iets aan de volgende te geven! Zie www.givolution.nl.

 

KABOUTERS VERSPREIDEN HET ALGEMEEN EIKENBLAD

De kabouters zijn er niet helemaal gerust op. Gaat de mensheid de wereld redden? Er zijn wel veel goede tekenen. Ter aanmoediging hebben kabouters op 15 april eenmalig hun dagblad Het Algemeen Eikenblad onder de mens verspreid. Naast stukken als 'Oempa Loempa's tegen hun wil bevrijd' en de 'kabouthoroscoop' was er ook veel aandacht voor Treemagotchi. Dit online platform voor duurzame daden beleeft na een grandioos succes in 2009 dit jaar de tweede editie. Tweeduizend deelnemers van Treemagotchi hielpen de kabouters om hun krantje te verspreiden bij onder andere Youp van 't Hek, Giel Beelen en Job Cohen. Of in het tuincentrum!

 

PEACE OF CAKE

Vrede sluiten? Peace of Cake!
Met dit motto ging Wonder 23 januari de straat op om mensen uit te nodigen hun conflicten bij te leggen door een prachtige taart te bakken. En met succes. Een schoolklas besloot een taart aan te bieden aan een gepeste leraar,
een jongen gaat een taart schenken aan zijn gescheiden ouders, een vrouw legt het bij met een collega. Deze en vele andere mensen kregen in Groningen, Arnhem, Utrecht, Nijmegen, Harderwijk en Amsterdam een Dr. Oetker Brownies-bakmix mee en een sjabloon van een vredesduif om zelf een verzoenende taart te bakken. Zie voor meer info www.peaceofcake.nu.

 

VETTE VERLEIDER AWARD

De Hartstichting pleit voor een wet tegen reclame voor ongezond eten gericht op kinderen onder 12 jaar. De voedselbranche, verenigd in de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), denkt er anders over.

Om een statement te maken tijdens de jaarbijeenkomst van de FNLI, vroeg de Hartstichting Wonder om een streek te bedenken. En zo kwam het dat Philip den Ouden, woordvoerder van de FNLI, onverwacht tijdens het event de Vette Verleider Award kreeg uitgereikt door drie zangeressen en een acteur die het podium betraden. De reacties op deze 'actie met een knipoog' waren positief en de Hartstichting zit binnenkort met de FNLI om de tafel. Bekijk het filmpje!